Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bud Spencer & Terence Hill

Bud Spencer - eredeti nevén Carlo Pedersoli 1929.október 30. született Nápolyban.

Bud Spencer
Bud Spencer cropped 2009.jpg
Bud Spencer (2009)
Életrajzi adatok
Születési név Carlo Pedersoli
Művésznév Bud Spencer
Született 1929. október 31. (80 éves)
Olaszország Nápoly, Campania, Olaszország
Házastárs Maria Amato (1960–)
Pályafutása
Aktív évek 19371967 (sportolóként)
1951– (színészként)

Életpályája 

Carlo Pedersoli

Bud Spencer, eredeti nevén Carlo Pedersoli, 1929. október 31-én született a dél-olaszországi Nápoly városában.

Édesapjának ekkoriban vasgyára volt a nápolyi kikötőben, de mikor a gyár előtt horgonyzó hajó egy baleset során felrobbant, a család hirtelen tönkrement. 8 évesen lett tagja a helyi úszóklubnak, ahonnan aztán Rómába igazolt, amikor a család 1940-ben elköltözött a fővárosba.

Tanulmányi eredményei egészen kimagaslóak voltak, ötévesen volt elsős, majd az ötödik osztályt átugorva került hatosztályos gimnáziumba. Ezután a római egyetem vegyészkara következett, (mindössze 16 évesen vált az egyetem hallgatójává), tanulmányait azonban meg kellett szakítania, mert a család 1947-ben elhagyta Olaszországot és Brazíliába költözött. Ő másfél év múlva, (1948 végén), míg családja 1950-ben tért haza. Folytatta az egyetemet, bár már nem a vegyészmérnöki, hanem a jogi karon, illetve a sportolást, 1949-ben mellúszásban olasz bajnoki címet nyert, 1950-ben a 100 méteres gyorsúszás bajnoka lett egy perc alatti idővel. Még ebben az évben az olasz vízilabda-válogatottal Európa-bajnoki címet nyert. Miután aláírta első hollywoodi szerződését 1967-ben, visszavonult az aktív sportolástól, utolsó vízilabda-mérkőzését a Kárpáti György és Gyarmati Dezső fémjelezte magyar válogatott ellen vívta.

Kárpáti György így emlékszik a meccsre: „Pedersoli, aki jóképű, magas, karcsú, széles vállú srác volt, miután megkapta amerikai filmszerződését, Budapesten játszott utoljára az olasz válogatott tagjaként. A vízilabda nem a szelídségéről ismert sportág, könnyen el lehet veszíteni néhány fogat, a felrepedt szemöldök látványa pedig egészen megszokott dolog. A színészpalánta ezért kéréssel fordult a magyar csapat tagjaihoz, az arca épségének megóvását szerette volna elérni. A mieink könyörületesek voltak az ellenfél játékosához, megígérték neki, hogy nem bántják, ha a meccset követő vacsorán énekel nekik egy dalt. A mérkőzés egyetlen lidérces álom volt szegény Pedersoli számára. A magyarok körbeadogatták egymás között, mind a hat mezőnyjátékos elszórakozhatott vele. Az illetőnek a labdával tulajdonképpen nem kellett törődnie, minden figyelmét az olasz fogsorára összpontosíthatta. Pedersoli halálra vált arccal kapkodta a fejét a horgok és felütések elől. Az öklök és könyökök azonban szerencsére mindannyiszor időben megálltak, nem okoztak sérülést. A magyar válogatott végül 7:3-ra nyert, és a győzelmi banketten behajtotta az ígért dalt a később Bud Spencer néven híressé lett főhősünktől.
(Dr. Kárpáti György: Medencék, gólok, pofonok)

Barátnőjével, Maria Amatóval 1960-ban kötöttek házasságot. Ebben az időben dalokat szerzett, szöveget írt, kisebb reklámfilmekben szerepelt, árult autót és festéket is. Három gyermekük született: Giuseppe (1961), Christine (1962) és Diamante (1972).

Bud Spencer 

Bár már korábban is szerepelt filmekben - első (szöveg nélküli) szerepe Neró császár (Peter Ustinov) testőre volt Mervyn LeRoy Quo vadis-ában 1951-ben -, csak első tengeren túli szerződése (az Isten megbocsát, én nem) bírta rá, hogy felhagyjon sportolói pályafutásával és költözzön át Amerikába, 1967-ben. Ennek a filmnek a forgatásán növesztette meg szakállát és alkotta meg majd vette fel a Bud Spencer művésznevet, melyet még abban az évben jogilag is erre változtatott, mivel eredeti neve sportolói pályafutásához kötődött. A név kedvenc színészére (Spencer Tracy) és kedvenc sörére (Budweiser) utal. Itt ismerkedett meg Terence Hill-lel is, és derült ki az is, hogy Olaszországban már egyszer szerepeltek együtt az 1959-es Hannibal című filmben, akkor még mindketten az eredeti nevükön. Mivel közös jelenetük nem volt, így nem valószínű, hogy akkor találkoztak.

1967-től 1985-ig nem kevesebb, mint 17 filmben szerepeltek együtt, mely számára is meghozta a sikert és az elismerést, valamint legendává emelte duójukat. 1985-ben aztán mindketten külön utakra tértek: Spencer megalapította saját légitársaságát, a Mistral Airt, melyet később eladott, hogy megvehessen egy gyermekruhákat gyártó textilüzemet, illetve beindíthassa saját étteremláncát Bud Food néven. Közel 10 év múltán, 1994-ben ismét összeállt a legendás páros egy utolsó közös film, a Bunyó karácsonyig leforgatására, ezután útjaik végleg különváltak.

Spencer 2005-ben jelöltként indult Lazióban a regionális tanácsnokok választásán a Forza Italia párt színeiben, de alulmaradt vetélytársával szemben.

Filmjei:

 

Önálló filmjei

Címek után szerepnév.

 • 1951Quo Vadis
 • 1955Napjaink hőse
 • 1957Búcsú a fegyverektől
 • 1957Il cocco di mamma (Magyarországon nem mutatták még be)
 • 1968Az utolsó számlát te fizeted
 • 1968Ezer pofon ajándékba
 • 1969Vesztesek és győztesek/Isten velünk
 • 1969Ötszemélyes hadsereg
 • 19714 mosche di velluto grigio (Magyarországon nem mutatták még be)
 • 1972Élet vagy halál
 • 1972Sötét Torino/ Maffia markában
 • 1972Vadnyugati Casanova
 • 1973Piedone, a zsaru (Rizzo felügyelő, "Piedone")
 • 1973Az angyalok is babot esznek/Az angyalok is esznek babot (Charlie Smith)
 • 1975Piedone Hongkongban (Rizzo felügyelő, "Piedone")
 • 1975Zsoldoskatona (Ettore Fieramosca)
 
 • 1976Charleston (Charleston)
 • 1978Piedone Afrikában (Rizzo felügyelő, "Piedone")
 • 1978Akit bulldózernek hívtak ("Bulldózer")
 • 1979Piedone Egyiptomban (Rizzo felügyelő, "Piedone")
 • 1979Seriff az égből (Seriff)
 • 1980Seriff és az idegenek (Seriff)
 • 1980Aranyeső Yuccában (Buddy)
 • 1981Banános Joe (Banános Joe)
 • 1982Bombajó bokszoló ("Bombázó")
 • 1983Rabló pandúr Alan Parker hadnagy
 • 1986Aladdin (Dzsinn)
 • 1991Fél lábbal a paradicsomban ("Bull" Webster)
 • 1997Al limite (Magyarországon még nem mutatták be)
 • 1997Fireworks (Magyarországon még nem mutatták be)
 • 1999A szél fiai
 • 2003A paravánok mögött dalolva/Dal a bordélyházból (Mesélő/kalózkapitány)
 • 2008Gyilkosság a szakmám, kedves! (Mord ist mein Geschäft, Liebling)(Pepe, a sorozatgyilkos)

Televíziós produkciói:

Bud Spencer
 • 1989Az óriási nyomozó/Big Man (6 részes sorozat) Jack Clementi
 • 1991Extralarge/Mint a bulldog (6 részes sorozat) Jack Costello "Extralarge"
 • 1993Extralarge II. (6 részes sorozat) Jack Costello "Extralarge"
 • 1996Őrangyalok (6 részes sorozat)
 • 1998Hárman az örökkévalóságnak (tv-film, országonként más tagolással, Mo.-n két részben) Bops
 • 2001Atyai pofonosztó (sorozat bevezető filmje)
 • 2010I delitti del cuoco Főzzük ki az igazságot(1+10 részes sorozat 1.évad) Carlo Banci (Mo.-n nem bemutatott)

Bud Spencer & Terence Hill 

Cím után a magyarországi bemutató évszáma, külön jelezve, ha nem moziban mutatták be. Egyes filmek több névvariánsban is szerepeltek, ezek dátum szerint vannak feltüntetve, az első (nem feltétlenül a legismertebb) filmcím van vastagon szedve.

Terence Hill eredeti nevén Mario Girotti született 1939.Március 29.-én. Velencében Olaszországban.

Terence Hill
Terence Hill.jpg
Terence Hill Az ördög jobb és bal keze című filmben (1970)
Életrajzi adatok
Születési név Mario Girotti
Született 1939. március 29. (71 éves)
Olaszország Velence, Olaszország

Életrajz 

Mario Velencében született német anyától és olasz apától, édesapja vegyész volt. 1942 és 1945 között a németországi Lommatzsch községben éltek Drezda közelében, ott vészelték át Drezda bombázását is. 1951-ben fedezte fel készülő filmjéhez Dino Risi olasz filmrendező. Családjával még abban az évben Rómába költöztek. Ezután összesen 27 filmben kapott kisebb-nagyobb szerepeket, mígnem 1963-ban megkapta első komoly, nagy szerepét Luchino Visconti A párduc című filmjében. 1964-ben visszatért (Nyugat) Németországba, ahol számtalan heimatfilmenben, illetve akció- és (Karl May művein alapuló) westernfilmben szerepelt.

1967-ben az Isten megbocsát, én nem forgatásának kedvéért visszaköltözött Olaszországba. Ebben a filmben szerepelt először együtt (egy jelenetben) Carlo Pedersolival, ismertebb nevén Bud Spencerrel. Hill egyik hobbija az úszás volt, amit Spencer versenyszerűen űzött (a vízilabdával egyetemben). Érdekesség, hogy még ismertté válásuk előtt együtt versenyeztek a Lazio csapatában, ahol az edzések során gyakran összefutottak, bár a köztük lévő több, mint tíz évnyi korkülönbség miatt különösen mélyebb ismeretséget nem kötöttek.

1968-ban az Isten megbocsát, én nem producerei a film népszerűsítése végett elé tettek egy húsz nevet tartalmazó listát, amiből édesanyja nevének kezdőbetűi után a Terence Hill nevet válaszotta ki magának. Ennek ellenére makacsul tartja magát az a legenda, miszerint keresztnevét a római vígjátékíró Terentius, vezetéknevét pedig felesége után vette fel. Valójában felesége, Lori Zwicklbauer vette fel Hill művésznevét.

A következő években több akció- és spagettiwesternben is szerepelt állandóvá lett színésztársával, Bud Spencerrel. A páros híressé vált filmjeikkel Olaszországban és azon kívül is. Egyik legismertebb filmjük ebből a korszakból a Az ördög jobb és bal keze és annak folytatása, a Az ördög jobb és bal keze 2 voltak. Egy interjúban Hill személyes kedvenceként a Nevem senki című filmjét jelölte meg, amelyikben Henry Fondával szerepelt együtt.

Első amerikai filmjei az 1977-ben forgatott Mr. Milliárd (Mr. Billion) és a Menni vagy meghalni (March or Die) voltak, ekkoriban Hill az Amerikai Egyesült Államok és Olaszország között ingázva töltötte életét.

1990-ben Új Mexikóban egy balesetben meghalt fogadott fia, Ross, ahová a Lucky Luke című film forgatása miatt utaztak. Az eset hatására a színész mély depresszióba esett. Később talpra állt, és sikeres tévés karriert futott be Olaszországban. A 2000-ben indult Don Matteo című sorozata máig az egyik legkedveltebb és legismertebb olasz sorozat lett.

A színészet mellett rendezőként is kipróbálta magát többek között a Don Camillo, a Lucky Luke és a Bunyó karácsonyig című filmjeiben.

Filmográfia 

Önálló filmjei 

Év, eredeti cím, zárójelben a magyar cím.

Eredeti nevén 

 • 1951Vacanze col gangster (Vakáció a gengszterrel)
 • 1953Il viale della speranza
 • 1953 – Villa Borghese (Egy nap a parkban)
 • 1953 – La voce del silenzio
 • 1953 – L’età dell’amore
 • 1954Divisione Folgore
 • 1955Gli sbandati (Harapófogóban)
 • 1955 – La vena d’oro (Aranytorony)
 • 1956I vagabondi delle stelle
 • 1956 – Mamma sconosciuta
 • 1957Lazzarella
 • 1957 – Guaglione
 • 1957La grande strada azzurra (A nagy kék országút)
 • 1958La spada e la croce (Kard és kereszt)
 • 1958 – Primo amore (Első szerelem)
 • 1958 – Il novelliere: The picture of Dorian Gray,tévéfilm
 • 1958 – Anna di Brooklyn
 • 1959Cerasella
 • 1959 – Spavaldi e innamorati
 • 1959 – Il padrone delle ferriere
 • 1960Maciste nella valle dei re
 • 1960 – Giuseppe venduto dai fratelli
 • 1960 – Un militare e mezzo (Egy katona meg egy fél)
 • 1960 – Cartagine in fiamme (Karthágó lángokban)
 • 1960 – Annibal (Hannibál)
 • 1960 – Juke box urli d'amore
 • 1961Pecado de amor
 • 1961 – Le meraviglie di Aladino (Aladdin csodái)
 • 1962Il giorno più corto (A legolcsóbb nap)
 • 1962 – Il dominatore dei sette mari
 • 1963Il gattopardo (A párduc)
 • 1964Winnetou II (Winnetou 2 – Az utolsó renegátok)
 • 1964 – Unter Geiern (Keselyűk karmaiban)
 • 1965Duell vor Sonnenuntergang (Killer Kid)
 • 1965 – Schüsse im Dreivierteltakt
 • 1965 – Der Ölprinz (Az olajherceg)
 • 1965 – Ruf der Wälder (Hív az erdő)
 • 1965 – Old Surehand (Winnetou bosszúja)
 • 1966Nibelungen, Teil 1: Siegfried, Die (A Nibelungok I.: Siegfried)
 • 1967Feldmarescialla, La (Az altábornagy lánya)
 • 1967 – Io non protesto, io amo (Mindhalálig Rock and Roll)(Mario Girotti néven)
 • 1967 – Nibelungen, Teil 2: Kriemhilds Rache, Die (A Nibelungok II.: Kriemhilda bosszúja)
 • 1977 - Mr. Billion

Művésznevén 

 • 1967 – Rita nel West (Rita, a vadnyugat réme) Black Star
 • 1968Preparati la bara! (Viva Django)
 • 1969Barbagia
 • 1970Collera del vento, La (A szél dühe)
 • 1972Vero e il falso, Il (Az igazi és a hamis!)
 • 1972 – E poi lo chiamarono il magnifico (Vigyázat, Vadnyugat!) Thomas Moore
 • 1973Mio nome è Nessuno, Il (Nevem Senki) „Senki”
 • 1975A Genius, Two Partners and a Dupe (Egy zseni, két haver, egy balek) Joe Thanks
 • 1977Mr. Billion (Mr. Milliárd)
 • 1977 – March or Die (Menni vagy meghalni)
 • 1980Poliziotto superpiù (Szuperzsaru) David Speed tizedes
 • 1983Don Camillo (Don Camillo) Don Camillo
 • 1987Renegade (A keményfejű) „Keményfejű”
 • 1993Lucky Luke (Lucky Luke) (film + sorozat) Lucky Luke
 • 1997Cyberflic (Én vagyok a fegyver) Skims
 • 2006Uomo che sognava con le aquile, L(A férfi, aki sasokkal álmodott) (tv) Rocco Ventura
 • 20002008Don Matteo (Don Matteo) (99 rész) Don Matteo
 • 2008 – Mord ist mein Geschäft, Liebling (Gyilkosság a szakmám, kedves! ) /a hullát alakítja/
 • 2008 – The Man Who Rode In The Darkness ( Lovas a sötétben).

Bud Spencerrel 

Bűnvadászok című film:D

 

 

Bűnvadászok című film teljes egészében:)

 

/Oldal folyamatos fejlesztés alatt!/

 
 

 

Profilkép


Elérhetőség

Kiprich Tamás

dougbeneth@citromail.hu


Archívum

Naptár
<< Augusztus >>
<< 2019 >>
Ke Sze Csü Szo Va
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Statisztika

Online: 1
Összes: 10685
Hónap: 124
Nap: 1